Servicii medicale
- » Alergologie
- » Boli infecțioase
- » Cardiologie
- » Cardiologie pediatrică
- » Chirurgie
- » Chirurgie pediatrică
- » Chirurgie plastică
- » Chirurgie vasculară
- » Dermato-venerice
- » Diabet şi boli de nutriţie
- » Endocrinologie
- » Laborator analize medicale
- » Medicină de familie
- » Medicină internă
- » Medicina muncii
- » Neurochirurgie
- » Neurologie
- » Obstetrică şi Ginecologie
- » Oftalmologie
- » Oncologie medicală
- » ORL
- » Ortopedie - Traumatologie
- » Pediatrie
- » Pneumologie
- » Psihiatrie
- » Psihologie
- » Radiologie şi ecografie
- » Reumatologie
- » Urologie


CONSILIEREA ANGAJATORULUI PRIVIND SECURITATEA ŞI SĂNĂTATEA ÎN MUNCĂ
Promovarea sănătăţii la locul de muncă reprezintă supravegherea activă a sănătăţii lucrătorilor în raport cu caracteristicile locului de muncă şi, în mod particular, cu factorii de risc profesionali.
În vederea conştientizării nevoilor şi obiectivelor privind sănătatea şi securitatea în munca în rândul lucrătorilor, a angajatorilor sau a altor factori implicaţi în acest scop, medicii de medicină muncii efectuează activităţi specifice de promovare a sănătăţii la locul de muncă pentru realizarea bunăstării lucrătorilor, bazate pe identificarea problemelor acestora.
Serviciile de medicină muncii participa la realizarea şi implementarea programelor de informare, educare şi formare profesională cu privire la sănătatea şi securitatea în munca pentru lucrătorii la care s-a efectuat supravegherea sănătăţii prin examene medicale profilactice.
Pentru promovarea măsurilor privind adaptarea la muncă a lucrătorilor şi pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi de mediu, medicii de medicină muncii desfăşoară activităţi de consiliere privind sănătatea şi igiena ocupaţională a lucrătorilor şi a reprezentanţilor acestora din întreprindere şi din comitetul de sănătate şi securitate în muncă, după caz, şi colaborează cu organismele din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.
Serviciul de medicină muncii care asigură supravegherea stării de sănătate a lucrătorilor va întocmi şi va prezenta angajatorului, anual, un raport care va cuprinde în principal concluziile evaluării stării de sănătate a lucrătorilor, precum şi recomandări medicale privind promovarea sănătăţii la locul de muncă.
La aplicarea măsurilor preventive tehnico-organizatorice la locurile de muncă, angajatorii vor ţine seama de rezultatele supravegherii sănătăţii
Lucrătorii trebuie să fie informaţi în legătură cu rezultatele proprii ale supravegherii sănătăţii lor.
Dosarul medical şi fisa de identificare a factorilor de risc profesional se păstrează la structura de medicină muncii pe durata derulării contractului cu angajatorul.
Dosarul medical şi fisa de identificare a factorilor de risc profesional pot fi, la solicitare, predate noii structuri de medicină muncii agreate de angajator.
Lucrătorul este obligat să se prezinte la examenele medicale de supraveghere a sănătăţii la locul de muncă, conform planificării efectuate de către medicul de medicină muncii cu acordul angajatorului.
Orice lucrător are dreptul să consulte medicul specialist de medicină muncii, pentru orice simptome pe care le atribuie condiţiilor de muncă şi activităţii desfăşurate.
La schimbarea locului de muncă în altă unitate, lucrătorului i se vor înmâna, la solicitare, copii ale dosarului său medical şi ale fisei de identificare a factorilor de risc profesional, pentru a fi predate structurii de medicină muncii a unităţii respective.
Pentru protecţia sănătăţii comunitare, în cazul sectoarelor cu riscuri (alimentar, zootehnic, farmaceutic, aprovizionare cu apă potabilă, servicii către populaţie, cazare colectivă, piscine, salubritate etc.), examenele medicale la angajare, periodic, la reluarea muncii se pot completa cu examinările specifice sectorului de activitate, la indicaţia medicului specialist de medicină muncii.
Lucrătorii au acces, la cerere, la toate informaţiile referitoare la starea lor de sănătate.
EXAMENUL MEDICAL LA ANGAJARE
Examenul medical la angajarea în munca se face la solicitarea angajatorului, care va completa fisa de solicitare a examenului medical la angajare şi fisa de identificare a factorilor de risc profesional.
Examenul medical la angajarea în munca se efectuează pentru:
a) lucrătorii care urmează a fi angajaţi cu contract individual de muncă pe perioadă determinată sau nedeterminată;
b) lucrătorii care îşi schimbă locul de muncă sau sunt detaşaţi în alte locuri de muncă ori alte activităţi;
c) l) lucrătorii care îşi schimbă meseria sau profesia.
Medicul specialist de medicină muncii, în baza fisei de solicitare a examenului medical la angajare, fisei de identificare a factorilor de risc profesional, dosarului medical şi a examenelor medicale efectuate, completează fişa de aptitudine cu concluzia examenului medical la angajare: apt, apt condiţionat, inapt temporar sau inapt pentru locul de muncă respectiv.
Fişa de aptitudine care finalizează examenul medical la angajarea în munca se completează numai de către medicul de medicină muncii, în două exemplare, unul pentru angajator şi celălalt pentru lucrător.
EXAMENUL MEDICAL DE ADAPTARE
Examenul medical de adaptare în munca se efectuează la indicaţia medicului specialist de medicină muncii în prima lună de la angajare şi are următoarele scopuri:
a) completează examenul medical la angajarea în muncă, în condiţiile concrete noilor locuri de muncă (organizarea fiziologică a muncii, a mediului de muncă, relaţiile om-maşină, relaţiile psihosociale în cadrul colectivului de muncă);
b) ajuta organismul celor angajaţi să se adapteze noilor condiţii;
c) determina depistarea unor cauze medicale ale neadaptării la noul loc de muncă şi recomandă măsuri de înlăturare a acestora.
EXAMENUL MEDICAL PERIODIC
Examenul medical periodic se efectuează obligatoriu tuturor lucrătorilor.
Examenul medical periodic cuprinde următoarele:
a) înregistrarea evenimentelor medicale care s-au petrecut în intervalul de la examenul medical în vederea angajării sau de la ultimul examen medical periodic până în momentul examenului medical respectiv;
b) examenul clinic general, conform dosarului medical;
c) examenele clinice şi paraclinice indicate de către medicul specialist de medicină muncii;
d) înregistrarea rezultatelor în dosarul medical;
e) ) finalizarea concluziei prin completarea fisei de aptitudine de către medicul specialist de medicină muncii, în două exemplare, unul pentru angajator şi celălalt pentru lucrător.
EXAMENUL MEDICAL LA RELUAREA ACTIVITAŢII
Examenul medical la reluarea activităţii se efectuează după o întrerupere a activităţii de minimum 90 de zile, pentru motive medicale, sau de 6 luni, pentru orice alte motive, în termen de 7 zile de la reluarea activităţii.
Efectuarea examenului medical la reluarea activităţii are următoarele scopuri:
a) confirmarea aptitudinii lucrătorului pentru exercitarea profesiei/funcţiei avute anterior sau noii profesii/funcţii la locul de muncă respectiv;
b) ) stabilirea unor măsuri de adaptare a locului de muncă şi a unor activităţi specifice profesiei sau funcţiei, dacă este cazul;
c) ) reorientarea spre un alt loc de muncă, care să asigure lucrătorului menţinerea sănătăţii şi a capacităţii sale de muncă.
Medicul de medicină muncii are dreptul de a efectua examenul medical la reluarea activităţii ori de câte ori îl considera necesar, în funcţie de natura bolii sau a accidentului pentru care lucrătorul a absentat din producţie

